18 Ekim 2010 Pazartesi

üMiT YaŞaR oĞuZCaN - GaLaTa KuLeSi

6 Haziran 1973
Pırıl pırıl bir yaz günüydü
Aydınlıktı, güzeldi dünya
Bir adam düstü o gün Galata Kulesinden
Kendini bir anda bıraktı boşluğa
Ömrünün baharında
Bütün umutlarıyla birlikte
Paramparça oldu
Bir adam düştü Galata Kulesinden
Bu adam benim oğlumdu
Gencecikti Vedat
Isıl ısıldı gözleri
içi
Bütün insanlar için sevgiyle doluydu
Çıktı apansız o dönülmez yolculuğa
Kendini bir anda bıraktı boşluğa
Söndü güneş, karardı yeryüzü bütün
Zaman durdu
Bir adam düştü Galata Kulesinden
Bu adam benim oğlumdu

"Açarken ufkunda güller alevden"
Çıktı, her günkü gibi gülerek evden
Kimseye belli etmedi içindeki yangını
Yürüdü, kendinden emin
Sonsuzluğa dogru
Galata Kulesinde bekliyordu ecel
Bir fincan kahve, bir kadeh konyak
Ölüm yolcusunun son arzusuydu bu
Bir adam düştü Galata Kulesinden
Bu adam benim oğlumdu

Küçücüktü bir zaman
Kucağıma alır ninniler söylerdim ona
Uyu oğlum, uyu oğlum, ninni
Bir daha uyanmamak üzere uyudu Vedat

6 Haziran 1973
Galata Kulesinden bir adam attı kendini
Bu nankör insanlara
Bu kalleş dünyaya inat
Şimdi yine bir ninni söylüyorum ona
Uyan oğlum, uyan oğlum, uyan Vedat.

Ümit Yasar OĞUZCAN

17 Ekim 2010 Pazar

TaRiHi GaLaTa KuLeSi


Galata Kulesi dünyanın en eski kulelerinden biri olup, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında Fener Kulesi olarak inşa ettirilmiştir. 1204 yılındaki 4.Haçlı Seferinde'nde geniş çapta tahrip edilen kule, daha sonra 1348 yılında "İsa Kulesi" adıyla yığma taşlar kullanılarak Cenevizliler tarafından Galata surlarına ek olarak yeniden yapılmıştır. 1348 yılında yeniden yapıldığında kentin en büyük binası olmuştur.
 
Kule Türklerin eline geçtikten sonra hemen her yüzyılda tamir ettirilmiş, 1445-1446 yılları arasında yükseltilmiştir. Osmanlı hükümdarı II.Murat ile yakın ilişkiler kuran Cenevizliler padişahın yardımıyla kulenin yanına ikinci bir kule inşa etmişler ve kuleye de II. Murat'ın adını vermişlerdir. 16.yüzyılda Kasımpaşa tersanelerinde çalıştırılan Hıristiyan harp esirlerinin barınağı olarak kullanılmıştır. Sultan III.Murat'ın müsaadesiyle burada müneccim Takiyüddün tarafından bir rasathane kurulmuş, ancak bu rasathane 1579'da kapatılmıştır.
  
17. yüzyılın ilk yarısında IV. Murat döneminde Hezarfen Ahmet Çelebi, Okmeydanı'nda rüzgarları kollayıp uçuş talimleri yaptıktan sonra, tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takarak 1638 yılında Galata Kulesi'nden Üsküdar-Doğancılar'a uçmuştur. Bu uçuş Avrupa'da ilgi ile karşılanmış, İngiltere'de bu uçuşu gösteren gravürler yapılmıştır.

 1717'den itibaren kule yangın gözleme kulesi olarak kullanılmıştır. Yangın, ahalinin duyabilmesi için büyük bir davul çalınarak haber verilmekteydi. III. Selim döneminde çıkan bir yangında kulenin büyük bölümü yanmıştır. Onarılan kule 1831 yılında başka bir yangında yine hasar görmüş ve onarılmıştır. 1875 yılında bir fırtınada külahı devrilmiştir. 1965'te başlanıp 1967'de bitirilen son onarımla da kulenin bugünkü görünümü sağlanmıştır.

Galata kulesi tarihi bilgilerini internet sözlüklerinden derledim. Gezimizi ise geçen sene yapmıştık fotoğrafları sizlere sunarken bilgileride olsun istedim.
Galata Kulesi'ne ulaşmak için dar ve tarihi sokaklardan geçerek ilerliyoruz. Bu sokaklarda birçok tarihi ve eski binalar bulunuyor. Kule binaların arasından bir dev gibi yükseliyor. Biraz daha yürüdükten sonra kuleye ulaşıyoruz, girişte biletimizi aldıktan sonra asansörle yukarı çıktık. Asansörden çıktığımızda, dar bir merdivenden yukarı çıkarak yolumuza devam ediyoruz. Merdivenler bitti ve teras katına ulaştık. Terasın balkonuna çıktıktan sonra ise, İstanbul bütün ihtişamıyla karşınızda. Bu yükseklikten İstanbul'u seyretmek çok farklı bir duygu. İstanbul'un o eşsiz manzarasını, durup bir de buradan yani Galata Kulesi'nden seyretmek ise bambaşka. Hep uzaktan baktığımız Galata Kulesi'ne geldik ve İstanbul'u bir de buradan seyretmiş olduk. Galata Kulesi'nden, İstanbul'u panoramik olarak izleyebilirsiniz. Galata Kulesi'nde bulunan restaurantta, İstanbul manzarasına karşı yemek yiyebilirsiniz. Havanın bulutlu olduğu bir günde gitmemize rağmen yağmur yağmadı, bu bizim için iyiydi ve manzarayı uzun süre izlememizi sağladı. 

Merdivenlerden galata çıkarken ara sokaklardan yansıyan fotoğraflar.

tarihi galatanın çevreside müthiş canlı ve heyecan vericiydi. işte galata köftecisi
Çevrediki turistik mağazaların vitrinlerin...

ara sokaklardan galatanın ihtişamı





kuşbakışı galata

YaReDiR SiNeDe EsKi SeVGiLi

Yaredir sinede eski sevgili Eski sevgili eski günler Hayata baksana takmıyor kimseyi Hiçbir şey diriltmez artık geçmişi Ya...