17 Ekim 2010 Pazar

TaRiHi GaLaTa KuLeSi


Galata Kulesi dünyanın en eski kulelerinden biri olup, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında Fener Kulesi olarak inşa ettirilmiştir. 1204 yılındaki 4.Haçlı Seferinde'nde geniş çapta tahrip edilen kule, daha sonra 1348 yılında "İsa Kulesi" adıyla yığma taşlar kullanılarak Cenevizliler tarafından Galata surlarına ek olarak yeniden yapılmıştır. 1348 yılında yeniden yapıldığında kentin en büyük binası olmuştur.
 
Kule Türklerin eline geçtikten sonra hemen her yüzyılda tamir ettirilmiş, 1445-1446 yılları arasında yükseltilmiştir. Osmanlı hükümdarı II.Murat ile yakın ilişkiler kuran Cenevizliler padişahın yardımıyla kulenin yanına ikinci bir kule inşa etmişler ve kuleye de II. Murat'ın adını vermişlerdir. 16.yüzyılda Kasımpaşa tersanelerinde çalıştırılan Hıristiyan harp esirlerinin barınağı olarak kullanılmıştır. Sultan III.Murat'ın müsaadesiyle burada müneccim Takiyüddün tarafından bir rasathane kurulmuş, ancak bu rasathane 1579'da kapatılmıştır.
  
17. yüzyılın ilk yarısında IV. Murat döneminde Hezarfen Ahmet Çelebi, Okmeydanı'nda rüzgarları kollayıp uçuş talimleri yaptıktan sonra, tahtadan yaptırdığı kartal kanatlarını sırtına takarak 1638 yılında Galata Kulesi'nden Üsküdar-Doğancılar'a uçmuştur. Bu uçuş Avrupa'da ilgi ile karşılanmış, İngiltere'de bu uçuşu gösteren gravürler yapılmıştır.

 1717'den itibaren kule yangın gözleme kulesi olarak kullanılmıştır. Yangın, ahalinin duyabilmesi için büyük bir davul çalınarak haber verilmekteydi. III. Selim döneminde çıkan bir yangında kulenin büyük bölümü yanmıştır. Onarılan kule 1831 yılında başka bir yangında yine hasar görmüş ve onarılmıştır. 1875 yılında bir fırtınada külahı devrilmiştir. 1965'te başlanıp 1967'de bitirilen son onarımla da kulenin bugünkü görünümü sağlanmıştır.

Galata kulesi tarihi bilgilerini internet sözlüklerinden derledim. Gezimizi ise geçen sene yapmıştık fotoğrafları sizlere sunarken bilgileride olsun istedim.
Galata Kulesi'ne ulaşmak için dar ve tarihi sokaklardan geçerek ilerliyoruz. Bu sokaklarda birçok tarihi ve eski binalar bulunuyor. Kule binaların arasından bir dev gibi yükseliyor. Biraz daha yürüdükten sonra kuleye ulaşıyoruz, girişte biletimizi aldıktan sonra asansörle yukarı çıktık. Asansörden çıktığımızda, dar bir merdivenden yukarı çıkarak yolumuza devam ediyoruz. Merdivenler bitti ve teras katına ulaştık. Terasın balkonuna çıktıktan sonra ise, İstanbul bütün ihtişamıyla karşınızda. Bu yükseklikten İstanbul'u seyretmek çok farklı bir duygu. İstanbul'un o eşsiz manzarasını, durup bir de buradan yani Galata Kulesi'nden seyretmek ise bambaşka. Hep uzaktan baktığımız Galata Kulesi'ne geldik ve İstanbul'u bir de buradan seyretmiş olduk. Galata Kulesi'nden, İstanbul'u panoramik olarak izleyebilirsiniz. Galata Kulesi'nde bulunan restaurantta, İstanbul manzarasına karşı yemek yiyebilirsiniz. Havanın bulutlu olduğu bir günde gitmemize rağmen yağmur yağmadı, bu bizim için iyiydi ve manzarayı uzun süre izlememizi sağladı. 

Merdivenlerden galata çıkarken ara sokaklardan yansıyan fotoğraflar.

tarihi galatanın çevreside müthiş canlı ve heyecan vericiydi. işte galata köftecisi
Çevrediki turistik mağazaların vitrinlerin...

ara sokaklardan galatanın ihtişamı





kuşbakışı galata

1 yorum:

  1. Elinize saglik cok guzel olmus....
    Bu yaz Ist.da iken Galataya gittim ve o guzel cay bahcesine cay ictik Annem oradaki unlu St Pierre apartmaninda buyumus Biz oradayken bize eski hatiralarini anlatti En cok ta orda acilan guzel Moda evlerini sevdim Istanbul her geldigimde yeniden kesfettigim bir hazine gibi....

    YanıtlaSil

çok naziksiniz demekki yoruma değer buldunuz efendim çok çok teşekkür ediyorum en kısa zamanda aktif edeceğim ve bloğunuza uğrayacağım sevgiyle kalın.

YaReDiR SiNeDe EsKi SeVGiLi

Yaredir sinede eski sevgili Eski sevgili eski günler Hayata baksana takmıyor kimseyi Hiçbir şey diriltmez artık geçmişi Ya...