12 Ağustos 2011 Cuma

TiRiLYe

Maviyle yeşilin birleştiği noktada, bir tarafta deniz havası, diğer tarafta zeytin ağaçlarının oksijeni ile ciğerlerinizi temizlediği şirin bir belde Tirilye...

Zeytinbagi ya da eski adiyla Tirilye, Güney Marmara sahilinin en güzel ve sakin yerlesim alanlarindan biri.
Mudanya`dan sonra zeytin agaçlari ve kir çiçekleriyle bezenmis yamaçlardan geçen, deniz manzarali ve virajli 11 km`lik yol, tepeden inerken Marmara`nin mavisini ve Tirilye`nin kiremit çatilarini gözler önüne seriyor.
Sahildeki restoranların biraz ilerisi deniz. Aslında Tirilye bir sahil kasabası ama denizin temizliği rüzgara göre değişiyor. Kimileri denizin tadını çıkarsa da kimilerine göre Marmara Denizi'ne güven olmuyor. Fakat Tirilye, dar sokakları, tarih dolu mekanları ile turistlere farklı imkanlar sunuyor.
Adı resmen Zeytinbağı olarak değiştirilse de, Tirilye adı yaygın olarak kullanılmaya devam edildi. Tirilye ismi üzerine üç rivayet vardır. Bunlardan ilki ismi barbunyadan("Trigleia") geldiğidir, ikincisi Aya Yorgi, Aya Satri ve Aya Yani isimli üç papazın buraya yerleşmesi sonucu üç papaz (tri-ilya) isminin beldeye verilmesidir, sonuncu rivayete göre ise korsanlardan kurtulan üç kişinin buraya yerleşmesi sonuçunda Tirilye isminin türediğidir.

8 yorum:

  1. Anneciğimle gitmiştim oraya gezi grubumun gözbebeği olmuştu annecim. Ne tatlısın sen yaaaa ;) sensiz olsa bile bak ben de gezdim oraları..:))

    YanıtlaSil
  2. sevgili crazy;

    :) hıımm teşekkür ederim.

    öyleyim dimi

    ;))

    sevgiyle...

    YanıtlaSil
  3. mimlendin canım..uğrar mısın ? ;)

    YanıtlaSil
  4. seni mimlemiştim uğramadın ! ;)

    YanıtlaSil
  5. seni mimlemiştim uğramadın ! ;)

    YanıtlaSil
  6. sevgili crazy;

    en kısa sürede mimimi
    yapacağım

    sevgiyle...

    YanıtlaSil
  7. çok güzelmiş, hiç o taraflara yolum düşmedi ama bir gün belki...

    YanıtlaSil
  8. sevgili cherryblossomgirl;

    ne güzel hoş gelmişsiniz bloma
    memnun oldum
    bende size gelirim ara ara okurum sizi
    mesela dün pembe maskeyi okudum çok güldüm.
    bence hiç gerek yoktur.
    yapmam sabunla yıkarım tertemiz ohhh mis gibi sabun kokarım
    boş işler maske işleri kendini canını acıtma şeker kız

    sevgiyle...

    YanıtlaSil

çok naziksiniz demekki yoruma değer buldunuz efendim çok çok teşekkür ediyorum en kısa zamanda aktif edeceğim ve bloğunuza uğrayacağım sevgiyle kalın.

YaReDiR SiNeDe EsKi SeVGiLi

Yaredir sinede eski sevgili Eski sevgili eski günler Hayata baksana takmıyor kimseyi Hiçbir şey diriltmez artık geçmişi Ya...