29 Ocak 2011 Cumartesi

SNoWFLaKeS


Bugün karla kaplanmıştı şehrim. İnsanın içini ısıtır mı kar evet ısıtıyordu. Fotoğraflar çektim peceremden sonra pencereyi açtım kar tanelerinin düşüşünü izledim. Elimi uzattım elime gelen kar tanelerinin o güzel görüntüsü hepsi ayrı bir şekildeydi. çok güzel ışıltılı bir güzelliği var.Şairler bu kış mevsimini şiirsel bulurlarmış evet çok güzel bir gün bugün şiir gibi sonra bir post yapmalı bu görüntüleri dedim. Nete girdim kar tanesi araştırıyım derken bilmediğim belkide geçmişte öğrendiğim ama unuttuğum kartanesi adamı öğrendim bakın nasıl bir dünyası varmış. işte Wilson Bentley...

Wilson;9 subat 1865 yilinda jerico´da dogmus, 23 aralik 1931 yilinda ebende´da vefat etmis amerikali bir ciftci, fotografci ve kar bilimcisi Kar tanelerini ilk kez inceleyen bilim adamı.17 yaşına girerken, bütün aile paralarını biriktirmiş ve ona 100 dolara bir fotoğraf makinesi almışlardı. O günler için bu fiyat küçük bir servet demekti. iki yıl boyunca Wilson Bentley, kar tanelerinin fotoğrafını çekmeye çalıştı.ilk fotoğrafını çektiği gün, defterine şu notu düşmüştü:15 Ocak 1885. sıcaklık 2 c, rüzgârlı bir hava. Yaklaşık 13 mm boyunda kar taneleri düşüyor. ilk kar kristallerinin fotoğrafı çekildi! Wilson Bentley, bazılarının gözünde gerçek bir deli! Tarihe kar tanesi adam olarak geçen Wilson Bentley, kar tanelerinin fotoğraflarını çekebilen ilk insandı.Kar kristallerinin altıgen ve olağanüstü bir güzellikte resmeden ve insanlığa gösteren ilk insan! Her kar tanesinin parmak izimiz gibi birbirinden farklı şekillerde olduğunu gösteren ve kanıtlayan ilk insan.





Wilson Bentley, tam kırk yıl boyunca kar tanelerini fotoğraflamayı sürdürdü. Dünyada kar taneleri hakkında en çok bilgi sahibi olan kişi olarak bilindi ve kar tanesi adam olarak meşhur oldu. Zaman zaman, yakaladığı bir kar kristalinin erimemesi için nefesini tutarak çalışan bu adam, o eski makinesiyle tam 6000 fotoğraf çekti.



Altmış yaşlarındayken, kar taneleri hakkında yazdığı kitabı basıldı. Dostlarının anlattığına göre ölümünden bir hafta kadar önce çok soğuk ve karlı bir havada dışarıya çıkmış, yeryüzüne ağır ağır süzülen, bu kristal çiçeklerin resmini çekmeye devam ediyordu! Her zamanki gibi, kocaman bir fötr şapka, kalın bir palto ve siyah eldivenlerini giymişti. Bu kısa boylu ufak tefek adam, yeryüzüne düşen bütün kar tanelerinin fotoğrafını çekmek isteyecek kadar büyük bir yürek sahibidir.

15 ocak 1885´ten; Amerika´ya ilk insanlarin gittigi zamanlardan beri, mikroskopla kar tanelerini inceleyip resimlerini cekmistir. Toplam ~5000 adet resim cekmistir. 1931 yilinda yayinlanan Snow Crystals isimli kitabi 2400 adet resim icermektedir.
1922 yilinda bütün karlarin degisik formlarda ve birbirlerinden farkli olduklari tezini öne sürmüstür. Bütün cekmis oldugu resimleri birbirleriyle kiyaslayarak; hic birinin de esinin olmadigini, bütün resimlerdeki kar tanelerinin gercekten farkli olduklari konusunu da dogrulamistir.



6 yorum:

  1. NE GÜZEL! Her iki açıdanda almışsın harika..özlemişim karı saf temizliğini..

    Her kış kar yağdığında Eskişehir' in beynimdeki adı değişir hep yenilenir gözümde..;)

    Bu gün postundan bilgiler damlıyor yine..İmkansızlıklar içinde bu günümüze bilgi sunan böyle tutkulu kişiliklere saygı duyuyor insan..:)

    kar tanesinin bir zerresi için bile
    yeteneksiz varlıklarız doğada..O bulmuş yaratmış biz izleyip şaşıyoruz..

    'Kristal mucizeler' diyorum ben taneciklere..

    YanıtlaSil
  2. bayıldım ben bu paylaşıma!
    çook teşekkürler!
    tadını çıkaracağınız karlı ama aynı zamanda huzurlu ve mutlu günler diliyorum..

    YanıtlaSil
  3. bayılırım kara.


    kar adam için de sağol.
    bilmiyodum.

    YanıtlaSil
  4. Crazy;
    evet ne kadaar güzel değil mi
    her şeye rağmen kendini
    bilgiye yönlendirmek
    öğrenmeye çalışmak
    evet bir mucize bu kar kristalleri

    girlythings;
    ilgin çok güzel
    evet hadi iyi hafta sonları olsun

    deep;
    bende seviyorum

    karadam ;)

    sevgiyle...

    YanıtlaSil
  5. Sevgili Yurekten damlalar,

    Su resimlere bayagi bir ozendim ..Bende kendi sokagimdan goruntuler koyup bir post yapacagim(Senin kadar profesyonel olmasam bile)
    Su kar tanecikleri ne kadar mukemmel bazen cok sogukoldugu zaman o kar tanecikleri bizim pencerelerimize yapisirlar ayni orjinal formlari ile ....
    Mandalina agaci

    YanıtlaSil
  6. sevgili mandalina ağacım;

    hiç vakit kabetmeden pencerene
    yaapışan kar tanelerini foto makinanın makro çekimine getirip
    çek ve paylaş
    ve üstelik sokağını da görmek istiyoruz kar bu şehire henüz geldi
    bak şubata geldik ve kar;kış boyunca ikinci kez kendisini gösterdi biz karı çok seviyoruz
    bende daha yakın çekimler yapıp tekrar paylaşacağım sizlerle

    sevgiyle....

    YanıtlaSil

çok naziksiniz demekki yoruma değer buldunuz efendim çok çok teşekkür ediyorum en kısa zamanda aktif edeceğim ve bloğunuza uğrayacağım sevgiyle kalın.

YaReDiR SiNeDe EsKi SeVGiLi

Yaredir sinede eski sevgili Eski sevgili eski günler Hayata baksana takmıyor kimseyi Hiçbir şey diriltmez artık geçmişi Ya...